Egyesület kezdőlap - Referenciák - Savaria Filmszemle 2014.
Savaria Filmszemle 2014.
Hagyományt teremt, de új utakat is keres a Savaria Filmszemle

A Médiatanács független magyar filmeseknek szóló pályázatainak az célja, hogy az alkotók ne az asztalfióknak vagy a filmes dobozoknak, hanem a nyilvánosságnak, a nagyközönségnek készítsék a filmjeiket - mondta szombaton Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora, a Médiatanács tagja az első Savaria Filmszemle kísérőrendezvényeként az alkotók körében megtartott filmszakmai beszélgetésen Szombathelyen.

Ismertetése szerint a Magyar Média Mecenatúra program keretében eddig összesen 354 alkotás, ismeretterjesztő film, dokumentumfilm, animációs film, tévéjáték, kisjátékfilm és kísérleti alkotás, valamint forgatókönyv illetve ad-hoc eseményekről készült nem híradós filmanyag létrejöttét támogatták több mint három milliárd forint értékben.

A támogatott alkotások készítőinek nincs szégyenkeznivalójuk, hiszen Kollarik Tamás megfogalmazása szerint a közmédia csatornáin "szuper nézettséggel mennek" nemcsak az új magyar tévéfilmek, hanem ismeretterjesztő filmek és dokumentumfilmek is. Több mint 30 fesztiválszereplésen, tucatnyi fesztiválsikeren vannak túl a média mecenatúrás alkotások, az imponáló adatok természetesen nem a Médiatanács, hanem az alkotók sikerét jelzik - tette hozzá. Úgy fogalmazott: a Médiatanács szerepe ebben annyi, hogy egy ösztönző, nyitott és áttekinthető pályázati struktúrát kellett felépítenie és fenntartania. Jelezte: a pályázati rendszer nyitott külhoni alkotók számára is, nekik azonban a közpénzek felhasználására vonatkozó szabályok betartása miatt tanácsos pályázatukhoz magyarországi lebonyolítót keresni.

Kollarik Tamás szerint egyik legnagyobb sikerük az volt, hogy a közmédia archívumát kedvezményesen sikerült megnyitni a mecenatúra programban résztvevő filmek számára, ami azt jelenti, hogy 90 százalékos kedvezménnyel férhetnek hozzá ezekhez az archív anyagokhoz.

A Médiatanács tagja elmondta: a napokban írtak ki két új pályázatot, amelynek egyike rádiójátékok elkészítését támogatja 50 millió forintos keretösszeggel. A másik a Dargay Attiláról elnevezett animációs pályázat, amelynek keretében 250 millió forintos keretösszeggel lehet 13 részes sorozatok elkészítésére pályázni.

Cs. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója elmondta: a filmalap csak egész estét betöltő filmeket támogat, pályázataikon pedig csak olyan alkotók indulhatnak, akik már rendelkeznek ilyen referenciával. Az elsőfilmeseknek egy ilyen referenciával már rendelkező produceri irodához érdemes csatlakozniuk. Ismertetése szerint eddig összesen 20 film készült el a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, amelyeket a következő hónapokban egymás után mutatnak majd be a mozik.

Szavai szerint még idén láthatja a közönség Mészáros Károly: Liza, a rókatündér című filmjét, ami leginkább egy "fekete komédiának" nevezhető, illetve nyáron mutatják be a Swing című zenés-romantikus vígjátékot, ősszel pedig Török Ferenc: A senki szigete című filmjét.

Kapcsolódó videó
További referenciák
Hírek
 
Róth Kálmán leányai a katari középiskolások világbajnokságán a döntőben Németországot múlták felül.
 
Előremutató költségvetése lehet Győrnek 2018-ban, melynek súlypontjai nem változtak az elmúlt évekhez képest.
referenciák
West Pannon Audiovizuális Klaszter
1 régió, 3 megye, 30 televízió, 1000000 néző!
© 2017 regio1.hu Minden jog fenntartva.