Hírlevélre feliratkozás
2017
feb
2
5
Nyomatatás
Feladó:
Email cím:
2017-02-06 10:01 Fenékpuszta
Új látogatóközpont a Kis-Balatonnál
Innovatív és környezettudatos látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 950 millió forintos támogatást nyert egy új ökoturisztikai létesítmény létrehozására, valamint a Fekete István Emlékhely megújítására. A számos interaktív elemet tartalmazó központ várhatóan 2019 elejére készül el. Ez a nemzeti park eddigi legnagyobb beruházása.

A Kutatóház közvetlen szomszédságában épül majd fel a Kis-Balaton új, innovatív látogatóközpontja  Jelenleg egy fabódé fogadja a látogatókat, két év múlva azonban színvonalasabb körülmények várják majd a természetbarátokat. A látogatóközpont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park égisze alatt jön létre.  

„Ez a látogatóközpont, mondhatnám azt is, hogy a Nemzeti Park Igazgatóságnak egy logisztikai bázisa lesz itt a Kis-Balatonon, a Kis-Balaton kapujában, hiszen minden szakvezetett túránk innen fog kiindulni és minden szakvezetett túránk ide fog visszaérni. Nagyon nagy elvárásaink vannak nyilvánvalóan a kivitelezővel, a majdani kivitelezővel szemben is, és nagyon nagy elvárásaink vannak a látogatókkal kapcsolatban.” - mondta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A tervek szerint így fog kinézni a környezetébe simuló látogatóközpont. A Kis-Balatonnál lévő Kutatóháznál eddig évente 5-10 ezer látogató fordult meg, az új központtal viszont 30 ezer főre szeretnék emelni a turisták számát. Az épületben helyet kap egy hatalmas moziterem, előadók, büfé és bolt is. A látogatók interaktív kiállítás segítségével ismerkedhetnek az élővilággal, a mocsárvilágban pedig a híres kócsagokat is megfigyelhetik.Az új épület bővelkedni fog a környezettudatos megoldásokban is. A beruházás nagyon fontos szerepet tölt be a térség és a megye életében is.           

„Közel egymilliárd forintból valósul meg egy látogatóközpont, illetve egyéb beruházások a Kis-Balaton területén. A Fekete István Emlékhely felújítása, kajak-kenu turizmus fejlesztése, és még több, fontos, kisebb beruházás, ami mind azt segíti elő, hogy minél többen látogathassák meg, és minél jobban megismerhessék ezt a környéket. Ez a legfontosabb nekünk, hiszen itt a térségünkben különösen fontosak a természeti értékek.” - nyilatkozta Manninger Jenő, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A projekt megvalósulását V. Németh Zsolt jelentette be a fenékpusztai kutatóházban tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár hangsúlyozta, a jövő turizmusában rendkívül fontos szerepet tölt be az ökoturizmus, ezáltal egyre fontosabbá válik a természeti örökség megőrzése. Az elmúlt években 53 új létesítmény készült el, és 16-ot felújítottak, ezek a környezeti nevelésben is nagy szerepet játszanak.        

„A most induló programozási időszakban folytatódni fognak a beruházások, így a Gazdaságfejlesztési Innovációs Operatív Program keretéből 4,5 milliárd értékben 4 nagy látogatóközpont épül az országban, közte itt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató látogatóközpont.” - tájékoztatott V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A projekt keretében a Diás-szigeten található Fekete István emlékhely is meg fog újulni. A Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett terület, ahol 15 ezer hektáron több, mint hatszáz védett állatfaj él. A fokozottan védett terület európai szinten is kiemelt fontosságú, hiszen része a vizes élőhelyek védelmére létrejött nemzetközi Ramsari Egyezménynek is. A Kis-Balatonnál 260 madárfaj fordul elő, melynek fele rendszeresen itt is fészkel.          

Regman Karola - Keszthelyi TV                      

KÉPGALÉRIA
 
TOVÁBBI TvKeszthely HÍREK
 
2017-02-24 16:40 - Keszthely, Csor..
A Csornai Premontrei Prépostság nem kívánja átvenni a Keszthelyi Vajda János Gimnázium..
 
2017-02-24 14:30 - Balatongyörök
A vadászpilóták életének szépségeiről, árnyoldalairól és saját tapasztalatairól mesélt..
 
2017-02-24 13:36 - Gyenesdiás
Az aktuális és a várható pályázatokról tartottak információs napot Gyenesdiáson.
 
2017-02-24 13:21 - Keszthely
Márciusban Keszthelyen is megmártózik a várhatóan 4 fokos Balatonban Schirilla György.
TOVÁBBI RÉGIÓS HÍREK
 
2017-02-24 18:27 - Nagykanizsa
Tűzoltókészülék beszerzését ajánlja a lakosságnak a katasztrófavédelem
 
2017-02-24 17:14 - Nagykanizsa
Labdás játékok és sakk is szerepel a hétvége sportkínálatában
 
2017-02-24 17:12 - Nagykanizsa
Hosszú évtizedekig néma csend övezte az 1944-ben és 1945-ben elkövetett délvidéki..
 
2017-02-24 16:53 - Nagykanizsa
A tavasz közeledtével leginkább a gyümölcsfák metszéséről szólnak a kertészeti hírek
 
Legolvasottabb
1
 
 
2
 
 
3
 
 
4
 
 
5
 
 
Események
Műsorajánló
Önkörmányzati Pályázatok
Klaszter információk
Hirdetések
HÍRKATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓK
PARTNEREK
2013 C regio1.hu
Minden jog fenntartva.
Bluecast kft.
Honlapkészítés
Google PageRank