Hírlevélre feliratkozás
2017
feb
2
5
Nyomatatás
Feladó:
Email cím:
2017-02-08 18:00 Keszthely/Fenékpuszta
Az ökörszemtől a gólyáig
A Balatoni Múzeum ad helyet idén a Madarak és Fák Országos Verseny Zala megyei fordulójának. A vetélkedőre három fős, 10-14 éves gyerekekből álló csapatok jelentkezését várják március 6-ig. A felkészülésben a fenékpusztai Madárgyűrűző Állomás is besegít az indulóknak. A győztes csapat májusban képviselheti a megyét az országos vetélkedőn.

Cinegék akadtak a hálóba a fenékpusztai Madárgyűrűző Állomáson. Ezeknek a madaraknak a hangját is fel kell ismerniük azoknak a csapatoknak, akik a Madarak és Fák Napja alkalmából szervezett vetélkedőn indulnak. A madárgyűrűző munkatársai tavaly is segítettek a gyerekeknek a felkészülésben, és idén is szívesen látják az indulókat.

„Tavaly is érkezett hozzánk három-négy gyerkőc, ők egy csapatot alkottak. Átbeszélgettük velük, hogy melyik élőhelyhez melyik madár tartozik. A Madarak és Fák Napja alkalmából nem csak madarakról volt szó a versenyen, hanem különböző élőhelyekről is, valamint ritkábban előforduló vízi vagy parti madarakról is. Ezeket ismertettük velük, madárhangokat is gyakoroltattunk velük.” - mondta Varga Júlia, az állomás madárgyűrűzője.

A versenyt a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány hirdeti meg minden évben, amelyre 10-14 éves gyerekekből álló, három fős csapatok jelentkezését várják. Egy iskola összesen két csapatot indíthat, de oktatási intézménytől függetlenül is lehet indulni.

A területi fordulóra idén Keszthelyen a Balatoni Múzeumban kerül sor. A március 24-i vetélkedőn az általános iskola 7. osztályáig tanult környezetismereti, természetismereti és biológiai tananyagot kell tudni, emellett ismerni kell több madárfajt, és Erdély természeti kincseit is. Téma lesz az erdőgazdálkodás és az általános madárvédelem.         

„A vetélkedőn lesznek madárhang felismerések. 25 fajnak a madárhangját kellene megismerni. Tudni kellene, hogy mi az év madara, az év fájáról többet az átlagosnál. A jelentkezést március 6-ig várjuk a Balatoni Múzeumba, a Balatoni Múzeum telefonszámára, a 312-351, és a muzeumpedagogia@balatonimuzeum.hu e-mail címre.” - tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum múzeumpedagógusa.

A területi versenyekről egy-egy csapat juthat az országos döntőbe, erre május 12-én és 13-án kerül sor Vértesbogláron. Az országos megmérettetés feladatainak a témakörei megegyeznek a területi témakörökkel, itt azonban már ötven madárhangot kell felismerni, és az élőhelyek köre is bővül. A Madárgyűrűző Állomás és a Balatoni Múzeum is bíztatja a természetkedvelő gyerekeket, hogy bátran vegyenek részt a versenyben, és ismerjék meg hazánk élővilágát.                     

Regman Karola - Keszthelyi TV      

KÉPGALÉRIA
 
TOVÁBBI TvKeszthely HÍREK
 
2017-02-24 16:40 - Keszthely, Csor..
A Csornai Premontrei Prépostság nem kívánja átvenni a Keszthelyi Vajda János Gimnázium..
 
2017-02-24 14:30 - Balatongyörök
A vadászpilóták életének szépségeiről, árnyoldalairól és saját tapasztalatairól mesélt..
 
2017-02-24 13:36 - Gyenesdiás
Az aktuális és a várható pályázatokról tartottak információs napot Gyenesdiáson.
 
2017-02-24 13:21 - Keszthely
Márciusban Keszthelyen is megmártózik a várhatóan 4 fokos Balatonban Schirilla György.
TOVÁBBI RÉGIÓS HÍREK
 
2017-02-24 18:27 - Nagykanizsa
Tűzoltókészülék beszerzését ajánlja a lakosságnak a katasztrófavédelem
 
2017-02-24 17:14 - Nagykanizsa
Labdás játékok és sakk is szerepel a hétvége sportkínálatában
 
2017-02-24 17:12 - Nagykanizsa
Hosszú évtizedekig néma csend övezte az 1944-ben és 1945-ben elkövetett délvidéki..
 
2017-02-24 16:53 - Nagykanizsa
A tavasz közeledtével leginkább a gyümölcsfák metszéséről szólnak a kertészeti hírek
 
Legolvasottabb
1
 
 
2
 
 
3
 
 
4
 
 
5
 
 
Események
Műsorajánló
Önkörmányzati Pályázatok
Klaszter információk
Hirdetések
HÍRKATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓK
PARTNEREK
2013 C regio1.hu
Minden jog fenntartva.
Bluecast kft.
Honlapkészítés
Google PageRank