Hírlevélre feliratkozás
2017
feb
2
5
Nyomatatás
Feladó:
Email cím:
2017-02-09 15:41 Keszthely
A magyar kultúra dicsérete
A magyar kultúra dicsérete címmel adtak koncertet a Festetics György Zeneiskola Zongora Tanszakos hallgatói tegnap a Balaton Színházban. A hangversenyen a zongorista növendékek mellett fellépett az intézmény Ifjúsági Vonószenekara is. A két évvel ezelőtt útjára indított rendezvény célja a magyar zeneszerzők megismertetése és népszerűsítése.

A Festetics György Zeneiskola Zongora Tanszaka két évvel ezelőtt szervezte meg először a zongorista diákok bemutatkozó koncertjét. A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett hangversenyen felléptek az egészen kicsik is, de a gyakorlott diákok is megmutathatták, hogy mit tudnak. Boldizsár hat éve zongorázik, a koncertre pedig egy Bartók darabot választott.    

„Bartók Bélától a Betyárnótát játszottam. Nagyon gyengéd, és lágy darab, és nagyon megtetszett, amikor meghallottam.” - mondta az egyik fellépő, Horváth Boldizsár.

A hagyományteremtő szándékkal szervezett koncert azzal a céllal jött létre, hogy az ismert magyar zeneszerzők mellett a kevésbé ismert és kortárs hazai művészek darabjait is megismertesse a közönséggel. A hangversenyen a műzene mellett népdalfeldolgozások is felcsendültek, és számos művet hallhatott a közönség Bartók Béla híres Mikrokozmosz című, 6 kötetes gyakorló könyvéből.                                  

„Már két éve megszerveztük ezt a zeneiskola zongoratanáraival elsősorban, hogy a magyar zongoristák itt nálunk, a Festetics György Zeneiskolában, magyar szerzők műveit adják elő ezen a koncerten. Természetesen nem kötelező jelleggel, tehát a gyerekek közül, aki nem óhajt, az nem is lép fel rajta.” - tájékoztatott Farkas Berta, a Festetics György Zeneiskola zongoratanára.

A zongora tanszakos diákok koncertjét minden évben, más zeneszerszámon játszó tanulók is igyekeznek színesíteni. Idén az iskola Ifjúsági Vonószenekara lépett fel, amelynek a tagjai szintén az intézmény diákjai közül kerülnek ki. Sándor a hegedű szólamot erősíti, és családi indíttatásból választotta a hangszerét.   

„Azért választottam a hegedűt, mert apukám is hegedül, és amikor pici voltam, mindig hallottam, hogy gyakorol. Nagyon megtetszett a hangja, és az is megtetszett, ahogyan játszott. Hat éves koromban mondtam apáéknak, hogy én szeretnék hegedűn tanulni, és beírattak a zeneiskolába.” - mesélte Burka Sándor, aki hegedűn játszott.

A Balaton Színház Simándy terme először adott otthont a koncertnek, az iskola pedagógusai azonban remélik, a jövőben is lesz lehetőségük itt fellépni. A hangverseny végén felhívták a figyelmet a Zeneiskola Baráti Kör következő, bérletes koncertjére, amelyre március harmadikán kerül sor a Festetics kastély tükörtermében.        

Regman Karola - Keszthelyi TV      

        

KÉPGALÉRIA
 
TOVÁBBI TvKeszthely HÍREK
 
2017-02-24 16:40 - Keszthely, Csor..
A Csornai Premontrei Prépostság nem kívánja átvenni a Keszthelyi Vajda János Gimnázium..
 
2017-02-24 14:30 - Balatongyörök
A vadászpilóták életének szépségeiről, árnyoldalairól és saját tapasztalatairól mesélt..
 
2017-02-24 13:36 - Gyenesdiás
Az aktuális és a várható pályázatokról tartottak információs napot Gyenesdiáson.
 
2017-02-24 13:21 - Keszthely
Márciusban Keszthelyen is megmártózik a várhatóan 4 fokos Balatonban Schirilla György.
TOVÁBBI RÉGIÓS HÍREK
 
2017-02-24 18:27 - Nagykanizsa
Tűzoltókészülék beszerzését ajánlja a lakosságnak a katasztrófavédelem
 
2017-02-24 17:14 - Nagykanizsa
Labdás játékok és sakk is szerepel a hétvége sportkínálatában
 
2017-02-24 17:12 - Nagykanizsa
Hosszú évtizedekig néma csend övezte az 1944-ben és 1945-ben elkövetett délvidéki..
 
2017-02-24 16:53 - Nagykanizsa
A tavasz közeledtével leginkább a gyümölcsfák metszéséről szólnak a kertészeti hírek
 
Legolvasottabb
1
 
 
2
 
 
3
 
 
4
 
 
5
 
 
Események
Műsorajánló
Önkörmányzati Pályázatok
Klaszter információk
Hirdetések
HÍRKATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓK
PARTNEREK
2013 C regio1.hu
Minden jog fenntartva.
Bluecast kft.
Honlapkészítés
Google PageRank