Hírlevélre feliratkozás
2017
már
2
5
Nyomatatás
Feladó:
Email cím:
2017-02-09 15:41 Keszthely
A magyar kultúra dicsérete
A magyar kultúra dicsérete címmel adtak koncertet a Festetics György Zeneiskola Zongora Tanszakos hallgatói tegnap a Balaton Színházban. A hangversenyen a zongorista növendékek mellett fellépett az intézmény Ifjúsági Vonószenekara is. A két évvel ezelőtt útjára indított rendezvény célja a magyar zeneszerzők megismertetése és népszerűsítése.

A Festetics György Zeneiskola Zongora Tanszaka két évvel ezelőtt szervezte meg először a zongorista diákok bemutatkozó koncertjét. A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett hangversenyen felléptek az egészen kicsik is, de a gyakorlott diákok is megmutathatták, hogy mit tudnak. Boldizsár hat éve zongorázik, a koncertre pedig egy Bartók darabot választott.    

„Bartók Bélától a Betyárnótát játszottam. Nagyon gyengéd, és lágy darab, és nagyon megtetszett, amikor meghallottam.” - mondta az egyik fellépő, Horváth Boldizsár.

A hagyományteremtő szándékkal szervezett koncert azzal a céllal jött létre, hogy az ismert magyar zeneszerzők mellett a kevésbé ismert és kortárs hazai művészek darabjait is megismertesse a közönséggel. A hangversenyen a műzene mellett népdalfeldolgozások is felcsendültek, és számos művet hallhatott a közönség Bartók Béla híres Mikrokozmosz című, 6 kötetes gyakorló könyvéből.                                  

„Már két éve megszerveztük ezt a zeneiskola zongoratanáraival elsősorban, hogy a magyar zongoristák itt nálunk, a Festetics György Zeneiskolában, magyar szerzők műveit adják elő ezen a koncerten. Természetesen nem kötelező jelleggel, tehát a gyerekek közül, aki nem óhajt, az nem is lép fel rajta.” - tájékoztatott Farkas Berta, a Festetics György Zeneiskola zongoratanára.

A zongora tanszakos diákok koncertjét minden évben, más zeneszerszámon játszó tanulók is igyekeznek színesíteni. Idén az iskola Ifjúsági Vonószenekara lépett fel, amelynek a tagjai szintén az intézmény diákjai közül kerülnek ki. Sándor a hegedű szólamot erősíti, és családi indíttatásból választotta a hangszerét.   

„Azért választottam a hegedűt, mert apukám is hegedül, és amikor pici voltam, mindig hallottam, hogy gyakorol. Nagyon megtetszett a hangja, és az is megtetszett, ahogyan játszott. Hat éves koromban mondtam apáéknak, hogy én szeretnék hegedűn tanulni, és beírattak a zeneiskolába.” - mesélte Burka Sándor, aki hegedűn játszott.

A Balaton Színház Simándy terme először adott otthont a koncertnek, az iskola pedagógusai azonban remélik, a jövőben is lesz lehetőségük itt fellépni. A hangverseny végén felhívták a figyelmet a Zeneiskola Baráti Kör következő, bérletes koncertjére, amelyre március harmadikán kerül sor a Festetics kastély tükörtermében.        

Regman Karola - Keszthelyi TV      

        

KÉPGALÉRIA
 
TOVÁBBI TvKeszthely HÍREK
 
2017-03-24 15:05 - Hévíz
Sikeres esztendőt tudhat maga mögött a Balatoni Szövetség - hangzott el a Hévízi..
 
2017-03-24 15:03 - Keszthely
Az eredeti terveknek megfelelően bővítik és állítják helyre a kastélyparkot. A forgalmi..
 
2017-03-24 10:56 - Keszthely
Megújul a keszthelyi Városi strand szigetfürdőjének bejárata.
 
2017-03-24 10:52 - Cserszegtomaj
Nagy volt az érdeklődés a hagyományos oltási bemutatón.
TOVÁBBI RÉGIÓS HÍREK
 
2017-03-23 16:25 -
sdfsd fsdf sdf
 
2017-03-23 16:09 - asd as df
asdf sdf
 
2017-03-20 17:43 - Nagykanizsa
Magyar Fesztivál Szövetség Szakmai Napja
 
2017-03-17 14:36 - Nagykanizsa
Zakó László indul a zalai 3-as számú választókerületben a 2018-as országgyűlési..
 
Legolvasottabb
1
 
 
2
 
 
3
 
 
4
 
 
5
 
 
Események
Műsorajánló
Önkörmányzati Pályázatok
Klaszter információk
Hirdetések
HÍRKATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓK
PARTNEREK
2013 C regio1.hu
Minden jog fenntartva.
Bluecast kft.
Honlapkészítés
Google PageRank