Hírlevélre feliratkozás
2017
már
2
5
Nyomatatás
Feladó:
Email cím:
2017-02-17 17:09 Keszthely
Négy sertés esett áldozatául a Böllér napnak
Böllérlakoma, böllérbál, szakmai programok és számos program tarkította a Georgikon Karon a második Böllérnapot. A hallgatók által tavaly elindított esemény célja a közösségépítés és a hagyományőrzés. Az egyetemisták négy sertést vágtak, a program mögé olyan támogatók sorakoztak fel mint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete és V. Német Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A hajnali vágás után pár órával már az abalében és a darálóban volt a négy sertés. A böllérnapon a sertéstelep munkatársai és a segítő családtagok vezetése mellett több hallgató is aktívan részt vett. Kovács Ákos azt mondja, a kezdeti év után már egy összeszokott csapattal dolgozták fel a sertést.

„A legtöbb segítő azért otthon részt vesz ezekbe a dolgokba, böllérkedik, vagy próbál beletanulni, aztán így igyekszünk segíteni a szakembereknek.” - nyilatkozta a hallgató. 

A böllérnapot tavaly indították el a hallgatók. Akkor körülbelül 350 résztvevője volt a programnak, így nem volt kérdés a folytatás. Az eseményt a hallgatók jelképes hozzájárulásából és szponzorok segítségével szervezték meg.

„Szerettük volna, hogy itt a Georgikon Karon hagyományteremtő céllal szervezzünk egy disznóvágást azért, hogy kicsit a hallgatói életet fellendítsük. Úgy gondoltuk, hogy ez nagyon jól sikerült, a tavalyi éven felbuzdulva idén is belevágtunk az esemény megszervezésébe és bízunk benne, hogy jövőre is sikerül megszervezni.” - mondta el az egyik szervező, Moór Adrián. 

A négy levágott állatból két nagy fehér fajtájú a kar sertéstelepéről származott, kettő mangalica pedig Káptalantótiból érkezett. Utóbbi fajta ismét a virágkorát éri. A 70-es években majdnem eltűnt a mangalica a hazai agráriumból, ma már kettőszáz tenyészet tízezer kocájának köszönhetően körülbelül hatvanezer hízót nevelnek évente. 

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke: „Mangalicától függetlenül nagyon nagy jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy a fiatalok sertésvágással, tehát ezért is állt a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a rendezvény mögé és segítjük őket azzal, hogy mangalicákat is biztosítunk a rendezvényre. Meg kell tanulni, hogy az élelmiszerek azok az élőállttal kezdődnek és ez a folyamat, az hogy disznóvágás, ez annyira a történelmünk része, hogy ezt életben kell tartani és egy csodálatos élmény, hogy fiatalok és egyetemisták ezzel foglalkoznak.”

A böllérnapon részt vett V. Németh Zsolt. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, mindenhol megvannak a disznóvágások szokásai, de a közös a hagyomány és az állat tisztelete. A georgikonos hallgatók programját üdvözölte a politikus: „Ilyenen még nem voltam, de úgy látom, olyan hangulat alakult itt ki, ami egy nagyon fontos eleme a böllérfesztiválnak, ami bizalomra ad okot, hogy jó kezekben van ez a hagyomány és tovább is adják a hallgatók egymásnak és ha már elkezdték, ez fennmarad évtizedek múltán is.” 

A sertésekből toros káposzta, hurka és kolbászkészült, ezeket a délutáni böllérlakomán fogyaszthatták el a vendégek. E mellett böllérbált és szakmai programokat is szerveztek, melyen a mangalicák mellett a pannon háztáji sertésprogramot is bemutatták. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

KÉPGALÉRIA
 
TOVÁBBI TvKeszthely HÍREK
 
2017-03-24 15:05 - Hévíz
Sikeres esztendőt tudhat maga mögött a Balatoni Szövetség - hangzott el a Hévízi..
 
2017-03-24 15:03 - Keszthely
Az eredeti terveknek megfelelően bővítik és állítják helyre a kastélyparkot. A forgalmi..
 
2017-03-24 10:56 - Keszthely
Megújul a keszthelyi Városi strand szigetfürdőjének bejárata.
 
2017-03-24 10:52 - Cserszegtomaj
Nagy volt az érdeklődés a hagyományos oltási bemutatón.
TOVÁBBI RÉGIÓS HÍREK
 
2017-03-23 16:25 -
sdfsd fsdf sdf
 
2017-03-23 16:09 - asd as df
asdf sdf
 
2017-03-20 17:43 - Nagykanizsa
Magyar Fesztivál Szövetség Szakmai Napja
 
2017-03-17 14:36 - Nagykanizsa
Zakó László indul a zalai 3-as számú választókerületben a 2018-as országgyűlési..
 
Legolvasottabb
1
 
 
2
 
 
3
 
 
4
 
 
5
 
 
Események
Műsorajánló
Önkörmányzati Pályázatok
Klaszter információk
Hirdetések
HÍRKATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓK
PARTNEREK
2013 C regio1.hu
Minden jog fenntartva.
Bluecast kft.
Honlapkészítés
Google PageRank